پیشفرض این دوره پایاننامهای است که میخواهید آن را تبدیل به کتاب کنید. هدف اصلی دوره کسب مهارت در ویرایش ساختاری و تبدیل یک پایان نامه خاص به کتاب است. اما اغلب ویرایش ساختاری به ویرایش علمی نیز ختم میشود. آشنایی با ویرایش ادبی، ویرایش استنادی، اجزای کتاب و صفحهارایی نیز بخش مهمی از این دوره آموزشی است.
نکته: 1) برای محاسبه هزینه خدمات نشر، خدمات ویرایش و آموزش ویرایش باید فایل ورد اثر نیز پیوست درخواستها شود.) 2) آموزش ویرایش فقط برای کسانی است که میخواهند اثر خودشان را ویرایش کنند.
ارتباط با ما:
نام: ......... شماره تماس: ........ نشانی الکترونیکی: ........
پیام: ...............
nashreketabdar@gmail.com
توجه:
دانشگاهها، پژوهشگاهها، سازمانها و نهادها میتوانند متقاضی طراحی و اجرای برخی از دورههای آموزشی شوند که کارکنان نشر، محققان، نویسندگان، کتابداران و متخصصان اطلاعات درگیر در تولید و مصرف محتوا به آنها نیاز دارند. از جمله این دورهها عبارتند از: آشنایی با ویرایش، حقوق مالکیت فکری/ نسخه برداری، صفحهآرایی، تبدیل پایان نامه به کتاب، ویرایش استنادی، حقوق نسخهبرداری، قراردادهای نشر، فرایند نشز کتابهای الکترونیکی و ...
در ادامه فهرست و شرح درس برخی از دوره ها را ملاحظه میکنید که می تواند متناسب با نیاز شما اجرا شود.
1) مدیریت فرایندهای نشر دیجیتال با تاکید بر مدیریت محتوا
نشر الکترونیکی محتوا شامل مجموعهای از فعالیتهای فنی، محتوایی و حقوقی است که هر ناشری (از ناشر حقیقی مثل یک فرد تا ناشر حقوقی مثل نهادهای انتشاراتی و یا هر سازمان کوچک و بزرگ دیگر) باید به درستی آن را مدیریت کند تا هزینهها کاهش یابد، سرعت، دقت، و کم و کیف کارها بیشتر شود؛ در عین حال، مشکلات و چالشهای احتمالی نیز پیشبینی و مهار شود. در این دوره بر کلیدواژۀ "مدیریت" فرایندهای نشر دیجیتال تاکید شود تا فراگیران بتوانند هم با این فرایندها آشنا شوند و در عین حال با برخی از مسائل و مشکلات احتمالی، و گزینهها و راهبردهای آن آشنا شوند: از مدیریت آمادهسازی فنی محتوا تا مدیریت نشر آن توسط انواع واسطهها، مدیریت مسائل حقوقی مرتبط با قراردادها و تولیدکنندگان محتوا (نویسندگان و سایر پدیدآوران)، مدیریت سیاستها و راهبردهای اصلی نشر محتوا و بیانیۀ نشر (اهداف، سیاستها، راهبردها، آییننامه، کمیتۀ نشر، پولی/ رایگان، چاپی/ الکترونیکی/ همزمان)، و مدیریت پیشینههای نشر آموزش داده شود.
تاکید دوره بر انتشار الکترونیکی و تحت وب کتاب و سایر تکنگاشتها با توجه به مسائل خاص آن در ایران است.
کلیدواژهها:
مدیریت نشر دیجیتال، فرایندهای نشر دیجیتال، آمادهسازی فنی محتوا، قراردادهای نشر، حقوق نشر، مدیریت پیشینهها، بیانیه نشر
فراگیران پیشنهادی:
کارشناسان و فعالان حوزۀ نشر، کتابداران و متخصصان اطلاعات، برنامهنویسان و متخصصان نشر دیجیتال، کارشناسان و فعالان عرصۀ کتابخانه دیجیتال، متخصصان آموزش مجازی و سایر افرادی که به نحوی درگیر تولید و نشر محتوا هستند.
سرفصلها:
تعاریف نشر دیجیتال
فرایندهای نشر دیجیتال
فرایند آمادهسازی فنی محتوا
قراردادها و مسائل حقوقی نشر
راهبردهای نشر
مدیریت هزینههای نشر دیجیتال
مدیریت پیشینههای نشر
بیانیه نشر
2) حقوق مالکیت فکری و قراردادها در نشر دیجیتال
حقوق مالکیت فکری یکی از مهمترین مسائل و چالشهای نشر الکترونیکی است. در این دوره به مسائل مرتبط با حقوق پدیدآوران و سایر عوامل نشر (محققان/ نویسندگان/ مترجمان/ سازمان، انواع واسطههای الکترونیکی نشر، و دیگر افراد و نهادهای درگیر در نشر)، قراردادهای نشر، و سایر ملاحظات فنی و حقوقی مرتبط با نشر دیجیتال با تاکید بر کتاب پرداخته خواهد شد. به طور خاص، محتوای انواع قرارداد با افراد و نهادهای درگیر در نشر الکترونیکی یک اثر، مسائل و چالشهای احتمالی، و گزینهها و راهحلها با توجه به مسائل خاص ایران تجزیه و تحلیل خواهد شد تا فراگیران از همان آغاز برنامهریزی برای نشر یک اثر چاپی و به ویژه الکترونیکی بتوانند آن را پیشبینی و مدیریت کنند.
کلیدواژهها:
حقوق مالکیت فکری، چالشها و فرصتهای نشر الکترونیک، قراردادهای نشر الکترونیک، حقوق پدیدآوران در محیط الکترونیک، ملاحظات فنی و حقوقی نشر الکترونیک
فراگیران پیشنهادی:
کارشناسان حوزههای نشر و روابط عمومی، کتابداران و متخصصان اطلاعات، برنامهنویسان و متخصصان نشر دیجیتال، مدیران و کارشناسان کتابخانۀ دیجیتال، متخصصان آموزش مجازی و سایر افرادی که به نحوی درگیر تولید و نشر محتوا هستند.
سرفصلها:
حقوق مالکیت فکری
حقوق نسخهبرداری
مالکیت فکری در نشر دیجیتال
قراردادهای نشر
نمونه قراردادهای نشر
تحلیل قراردادهای نشر دیجیتال
چالشهای مرتبط با قراردادها در نشر دیجیتال
3) حقوق مالکیت فکری/ حقوق نسخهبرداری برای متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی
هدف اصلی این دوره آموزشی پرداختن به نقش، وظیفه و حتا شغلی است که متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی مناسبترین و نزدیکترین حوزه برای پذیرفتن آن در سازمانهای دانشی و یا برای ارائۀ خدمات به دانشکاران هستند.
حقوق مالکیت فکری و کپیرایت (حقوق نسخهبرداری) از جمله مسائل اساسی در آموزش، پژوهش، تولید و مصرف اطلاعات، استفاده از منابع اطلاعاتی، و مسائلی است که به نحوی همه مراکز آموزشی و پژوهشی و بخشهای مرتبط با اطلاعات با آنها درگیرند. بیشک نقش متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی هم در عرصۀ استفاده از منابع اطلاعاتی، دسترسپذیر ساختن محتوا و نیز آموزش کاربران از هر نظر برجسته است. کتابداران و متخصصان اطلاعات در سازمانهای آموزشی و پژوهشی، از جمله دانشگاهها و مراکز پژوهشی، و حتا در انواع کتابخانههای دیگر نقش ارتباطی برجستهای دارند و بخشی مهم از نظام ارتباط علمی، آموزشی و اجتماعی هستند.
در این دورۀ آموزشی تلاش میشود به آن دسته از مسائل و چالشهایی در رابطه با حقوق نسخهبرداری و کپیرایت اشاره شود که به نحوی هر متخصص اطلاعات و اطلاعرسانی باید هم خود نسبت به آن آگاه باشد و هم به محققان، مدرسان و کاربران خود آموزش دهد. به عبارت دیگر، آنها به عنوان متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی نقشی ویژه در آموزش و ارائۀ انواع خدمات مشاورۀ اطلاعاتی دربارۀ مسائل حقوقی مرتبط با اطلاعات در فرایند تحقیق، پژوهش، تولید اطلاعات، مصرف اطلاعات، انتقال اطلاعات توسط افراد، محققان، اساتید، سازمانها، شرکتها، دانشگاهها و غیره نیز دارند.
کلیدواژهها:
حقوق مالکیت فکری، حقوق نسخهبرداری/ کپیرایت، متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی، مشاورۀ اطلاعاتی، مشاورۀ حقوقی، محتوای الکترونیکی، دسترسی به اطلاعات، تولید و مصرف اطلاعات
فراگیران پیشنهادی:
کتابداران و متخصصان اطلاعات، کارشناسان حوزههای نشر و روابط عمومی، برنامهنویسان و متخصصان نشر دیجیتال، مدیران و کارشناسان کتابخانه دیجیتال، متخصصان آموزش مجازی و سایر افرادی که به نحوی درگیر تولید و نشر محتوا هستند.
سرفصلها:
حقوق مالکیت فکری/ کپیرایت (مادی و معنوی)؛
آشنایی با کنوانسیونها و قوانین مالکیت فکری در ایران و جهان؛
کتابخانهها، مراکز اطلاعات و حقوق مالکیت فکری؛
متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی و حقوق نسخهبرداری (یاددهی و یادگیری)؛
آموزش و مشاورۀ حقوقی مرتبط با مالکیت فکری به محققان و کاربران؛
آموزش کم و کیف استناد به نویسندگان و محققان؛
آموزش نشر محتوا؛
تولید محتوا و حقوق نسخهبرداری؛
ایجاد کتابخانۀ دیجیتال، آرشیو سازمانی و حقوق نسخهبرداری؛
سطوح دسترسپذیر ساختن اطلاعات و حقوق نسخهبرداری.
حقوق نسخهبرداری برای متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی را میتوان از چند جنبه بررسی کرد:
چرا متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی باید با مالکیت فکری و حقوق نسخهبرداری آشنا باشند؟
متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی باید با کدام بخش از مسائل مرتبط با مالکیت فکری و حقوق نسخهبرداری آشنا باشند؟
مخاطبان آنها برای انتقال دانش مرتبط با مالکیت فکری چه کسانی هستند؟
کدام جنبه از فعالیتهای مرتبط با متخصصان اطلاعات و اطلاعرسانی با حقوق نسخهبرداری مرتبط است؟
4) چالشها و ترفندهای پرتکرار صفحهآرایی کتاب/ مقاله/ و سایر متنها
کارکنان، محققان، نویسندگان، متخصصان نشر، و کم و بیش هر فردی به نحوی با تایپ و صفحهآرایی یک متن ارتباط دارند. آشنایی با برخی از فرایندهای فنی و مدیریت محتوا در برنامه ورد میتواند تاثیر قابل توجهی بر افزایش کموکیف نگارش محتوا، صرفهجویی قابل توجه در زمان، کاهش هزینهها، سرعت آمادهسازی محتوا و نشر، و افزایش شانس پذیرش و انتشار محتوا توسط ناشران و نهادهای مرتبط با نشر محتوا، و یا سایر اهداف بگذارد.
پیشفرض این دوره این است که فراگیران با برنامه ورد آشنایی نسبی دارند. بر همین اساس، برخی از چالشها و ترفندهایی آموزش داده میشود که پرتکرارتر و اغلب مشکلسازند. مثل صفحهآرایی، استایلبندی خودکار متن، استخراج خودکار فهرست مطالب، تنظیم صفحه/ سرصفحه/ فونت کتاب یا مقاله، مدیریت تغییر و ویرایش در ورد و برخی دیگر از ملاحظات صفحهآرایی و مدیریت متن. همۀ این نکتهها با توجه به شاخصهایی خواهد بود که در افزایش پذیرش مقاله توسط ناشر، کاهش هزینه، افزایش سرعت و دقت، تنظیم رابطۀ بین نویسنده و اثر و نیز با ناشر و یا سایر عوامل دخیل تاثیر قابل توجهی خواهد گذاشت.
کلیدواژهها:
صفحهآرایی کتاب/ مقاله/ متن؛ نشر، ناشر، واژهپرداز ورد؛ مدیریت تایپ و صفحهآرایی؛ شاخصهای شکلی محتوا
فراگیران پیشنهادی:
محققان، نویسندگان، کارشناسان واحد انتشارات، کارشناسان روابط عمومی، حروفنگار/ تایپیست، صفحهآرا، و سایر کاربران واژهپرداز ورد
سرفصلها:
رابطۀ بین نویسنده، ناشر و واژهپرداز ورد؛
شاخصهای شکلی محتوا توسط ناشران و نشر اثر؛
اهمیت صفحهآرایی در افزایش شانس پذیرش مقاله/ کتاب/ و غیره؛
نقش صفحهآرایی و ورد در کاهش هزینهها، افزایش سرعت، دقت، زیبایی و مدیریت نگارش و ویرایش؛
آشنایی با صفحهآرایی کتاب/ مقاله/ متن؛
آشنایی با اجزای یک اثر و تنظیم آن؛
استایلبندی متن؛
استخراج خودکار فهرست مطالب/ جدولها/ شکلها؛
تنظیم صفحه برای کتاب/ مقاله/ گزارش/ و غیره؛
تنظیم سرصفحه و پاصفحه؛
نکتههایی مهم دربارۀ فونت؛
نکتههایی دربارۀ آمادهسازی اثر برای نشر؛
آشنایی با ویرایش در ورد
5) نگارش و ویرایش متون مروری و استناد به پیشینهها
تمام متون علمی و آموزشی به نحوی با پیشینهها و استناد به آنها سروکار دارند. آشنایی با اصول، قواعد و فنون مستندسازی و نگارش یک متن مستند میتواند بر کموکیف پژوهش و نگارش، جلوگیری از سرقت محتوایی و تبعات آن، افزایش قدرت انتقال، زیبایی بستهبندی محتوا، و درک و دریافت آن تاثیری مثبت ایجاد کند. مرور پیشینهها (Literature Review) به قصد نگارش مقالههای مروری، مقالههای دایرهالمعارفی و بخش پیشینۀ پژوهشها نیز نیازمند تسلط بر اصول، قواعد و فنون استناد است.
در این دوره تلاش میشود به صورت عملی با اصول، قواعد و مهارتهای نگارش و ویرایش متنهای مستند و پیشینهها آشنا شوید. شرکتکنندگان نیز به صورت عملی درگیر مرور پیشینههای مرتبط با یک موضوع فرضی (ترجیحا مرتبط با کارشان) و استناد به آن خواهند شد.
کلیدواژهها:
مقالههای مروری، پیشینهها در پژوهش/ کتاب/ مقاله/ پایاننامه، آشنایی با اصول و قواعد استناد، تمرین نحوۀ استناد و نگارش متنهای مستند
فراگیران پیشنهادی:
دانشجویان، محققان، نویسندگان، کارشناسان و همۀ علاقمندان به نویسندگی، پژوهش و ویرایش
سرفصلها:
تعاریف
پیشینهجویی
انواع پیشینهها
انواع مرور نوشتارها
اهداف و جایگاه مرور نوشتارها
پیشینهها در پژوهش/ کتاب/ مقاله/ پایاننامه
مراحل پیشینهجویی، پیشینهجویی و نگارش
پیشینهجویی و پژوهش
آشنایی با اصول و قواعد استناد
آشنایی با شیوهنامههای استناد
تمرین نحوۀ استناد و نگارش متنهای مستند
6) شیوهنامۀ نشر
شیوهنامۀ نشر شامل اهداف، وظایف، راهبردها، روشها، و سایر محتواهایی است که به نحوی روابط بین عوامل نشر یک اثر از واحد نشر و سازمان تا پدیدآوران، ویراستاران و سایر افراد و نهادهای درگیر در فرایند انتشار محتوا را تنظیم میکند. شیوهنامۀ نشر میتواند بخشها و محتواهای متفاوتی داشته باشد، از جملۀ شیوهنامۀ ویرایش، شیوهنامۀ استناد، شیوهنامۀ داوری و انتخاب، شیوهنامۀ تایپ، شیوهنامۀ صفحهآرایی، شیوهنامۀ چاپ و نشر و غیره.
سازمانهای آموزشی و پژوهشی با تدوین انواع شیوهنامهها تلاش میکنند فرایندهای گوناگون نشر محتوا را به نحوی مدیریت کنند که هم تا حد ممکن استاندارد و یکدست باشد و هم کم و کیف هزینهها، سرعت، دقت و برخی از شاخصهای محتوایی و شکلی را مدیریت کنند.
در این دوره تلاش میشود شرکتکنندگان هم با مفاهیم و محتوای یک شیوهنامۀ نشر آشنا شوند و هم به شکل عملی یک شیوهنامۀ فرضی و تا حد ممکن واقعی برای واحد مورد نظر تدوین کنند.
کلیدواژهها:
تعریفها و مفاهیم مرتبط با شیوهنامه، شیوهنامۀ نشر، شیوهنامۀ استناد، شیوهنامۀ ویرایش
فراگیران پیشنهادی:
کارشناسان و مدیران حوزههای نشر، کارشناسان و مدیران روابط عمومی، کتابداران و متخصصان اطلاعات
سرفصلها:
تعریف شیوهنامهها
اهمیت شیوهنامهها
انواع شیوهنامههای مرتبط با نشر
بخشها و محتواهای یک شیوهنامه
شیوهنامههای معروف و پرکاربرد
تدوینکنندگان شیوهنامه
مخاطبان شیوهنامه
محتوای شیوهنامه
تعریف ویرایش و ویراستاری
انواع ویرایش و ویراستاری
شیوهنامه ویرایش
آشنایی با پیشینهها و استناد
شیوهنامۀ استناد
شیوهنامۀ چاپ و نشر (چاپی، الکترونیکی)
تمرین نحوۀ تدوین انواع شیوهنامهها
7) ویرایش متون علمی و آموزشی
ویرایش ادبی و ساختاری نقش مهمی در خوانایی، افزایش سرعت و قدرت انتقال متن، افزایش کیفیت محتوا و جلب توجه نسبت به یک متن یا اثر دارد. در این دوره تلاش میشود فراگیران به صورت عملی و کارگاهی، علاوه با آشنایی با انواع ویرایش با ویرایش یک متن علمی و آموزشی نیز آشنا شوند.
روش کار به این شکل خواهد بود که شرکتکنندگان متنی از پیش موجود و توسط خودشان را ویرایش خواهند کرد. به همین دلیل لازم است هر فرد یک مقاله، کتاب، گزارش یا پیشنویس تایپ شده (ترجیحا از خودش) را قبل از برگزاری دوره آماده کرده باشد. شرکتکنندگان در این دوره با برخی از ترفندهای پرتکرار برنامۀ ورد و بخصوص با بخش مرتبط با ویرایش ورد (Track Changes) نیز آشنا خواهند شد.
کلیدواژهها:
انواع ویرایش، ساختار و اجزای یک متن علمی، آشنایی با بخش ویرایش برنامۀ ورد، آشنایی با برخی از ترفندهای ورد، ویرایش ادبی و ساختاری
فراگیران پیشنهادی:
نویسندگان، محققان، کارشناسان روابط عمومی و همۀ علاقمندان به نگارش و ویرایش محتوا
سرفصلها:
تعاریف و انواع ویرایش
ساختار و اجزای یک متن علمی
آشنایی با بخش ویرایش برنامۀ ورد
آشنایی با برخی از ترفندهای ورد
ویرایش ادبی، ویرایش علمی