کتابداری پزشکی یک کتاب درسی مقدماتی است با رویکردی جامع در زمینۀ صلاحیتهای حرفهای مورد نیاز کتابداری پزشکی/ و نیز آمادهسازی متخصصان اطلاعات سلامت دانشگاه، آموزش مداوم پزشکان، و تغییرات شغلی احتمالی.
این کتاب به عنوان یک متن مقدماتی برای این رشته تالیف شد. کتابداری پزشکی، یا کتابداری علوم سلامت، در ارتباط با منابع اطلاعاتی و خدمات خاص علوم پزشکی و سلامت است. به طور کلی، متخصصان کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی در این رشته تخصص دارند. محیطهای کار آنان شامل کتابخانههای مراکز دانشگاهی علوم سلامت، کتابخانههای بیمارستانی، کتابخانههای تخصصی، کتابخانههای بیماران یا سلامت مصرفکننده، و کتابخانههای عمومی ارائهدهندۀ خدمات سلامت مصرفکننده میشود.
این کتاب 12 فصل دارد، و مطالب آن از طریق پوشش پیشرفتهای اخیر در این رشته، از جمله مفاهیم خدمات اطلاعاتی پیشگام در مجموعههای گوناگون اطلاعات سلامت فراهم شدهاند. فصلهای این کتاب سه حوزۀ گسترده را در برمیگیرند: (1) محیط، (2) کتابخانههای علوم پزشکی و (3) موضوعهای خاص. فصلهای زیر بر محیط متمرکز شدهاند: 1- مقدمهای بر کتابداری و کتابخانههای علوم پزشکی، 2- قرار دادن کتابداری پزشکی در محیطهای بهداشت و درمان، 3- مراقبتهای بهداشتی مبتنی بر شواهد/ اقدام مبتنی بر شواهد، 4- منابع و خدمات سازمانهای دولتی و انجمنهای حرفهای. فصلهایی که در مورد کتابخانههای پزشکی هستند شامل: 5- کتابداری پزشکی: مدیریت و اجرا، 6- خدمات فنی در کتابخانههای علوم پزشکی، 7- خدمات عمومی در کتابخانههای علوم پزشکی و 8- بازیابی اطلاعات میباشد. نهایتاً فصلهایی که در مورد موضوعهای خاص هستند نیز شامل عناوین زیر است: 9- پیشبرد مهارتهای فردی: کتابداری سلامت مصرفکننده، 10- سواد سلامت، 11- خدمات کمکرسانی و 12- انفورماتیک زیستپزشکی و سلامت. نویسندگان فصل ها، هم نمایندۀ شاغلان حرفهای کتابداری و اطلاعرسانی هستند و هم اعضای هیئت علمی که در کتابداری پزشکی تخصص دارند.
در فصلهای مرتبط با محیط یک بررسی اجمالی از حرفه کتابداری پزشکی ارائه شده است. مطالب بر انواع محیطهای اطلاعات سلامت فعلی و اینکه کتابداران چگونه موقعیت خود را به عنوان رهبران و عاملان تغییر در نظامهای گوناگون تثبیت میکنند، متمرکز هستند. از آنجایی که مفهوم مراقبت سلامت مبتنی بر بیمار تأثیر مهمی بر ارتباط میان پزشک و بیمار و کیفیت بروندادهای مراقبت سلامت دارد، شرحی از مراقبت سلامت مبتنی بر شواهد و اقدام مبتنی بر شواهد نیز پوشش داده شده است. علاوه براین، تعدادی از سازمانها و نهادهای حرفهای که در هدایت نوآوریها در خدمات اطلاعات سلامت، مؤثر بودهاند، و توسعۀ شبکههای کتابداران پزشکی نیز مورد بحث قرار گرفتهاند. در فصلهای مربوط به کتابخانههای علوم پزشکی، اطلاعات مفصلی در ارتباط با اقدامات (یا خدمات) کتابداران پزشکی فراهم شده است. توضیحات دقیقی از مسئولیتهای حرفهای کتابداران پزشکی و اقدامات روزانۀ آنها شرح داده شده است. این فصلها به دقت چگونگی اشتراک دیدگاه متخصصان اطلاعات سلامت را مستند کرده و انواع مختلف خدمات در محیطهای خود را فراهم میکنند. علاوه براین، توضیحات هر بخش به عنوان راهنمایی برای توسعۀ صلاحیتهای حرفهای توسط کتابدار فردی و تسهیل پیشرفت شغلی به کار برده خواهد شد.
فصلهایی که در مورد موضوعهای خاص هستند شامل توضیحاتی دربارۀ چند موضوع خاص مرتبط با خدمات اطلاعات علوم سلامت میباشند. فصلهایی که در مورد سلامت مصرفکننده و سواد سلامت هستند نیز در کمک به درک بهتر مخاطب از مفاهیم و ارائۀ خدمات اطلاعات سلامت مصرفکننده ضروری هستند، و این فصلها میتوانند به عنوان شالودهای برای خلق خدمات حیاتی اطلاعات سلامت برای متخصصان غیر پزشکی به کار برده شوند. فصلی که دربارۀ خدمات کمکرسانی است؛ جنبههای مختلف طراحی و ارائۀ برنامههای کمکرسانی جامعه و خدمات در محیطهای مختلف برای کاربران مختلف را توصیف میکند. این فصلها با مقدمهای بر موضوعهای مرتبط با انفورماتیک زیستپزشکی و سلامت به پایان میرسند و مرور خوبی از آنها ارائه میدهند.
هر فصل با یک سیاهۀ جامع از منابع مرجع استنادشده در آن فصل به پایان میرسد. این کتاب، با مرور موضوعهای جاری کتابداری پزشکی، نه تنها یک متن پایه برای دانشجویان است، بلکه یک منبع آموزش مداوم برای پزشکانی است که قبلاً در این حوزه بودهاند. (مقدمه نویسنده)
این کتاب درسی باید یک مزیت بزرگ برای تمام حوزههای آموزش کتابداری پزشکی باشد. اگرچه این اثر قطعاً برای آمادهسازی ذهنی دانشجویان علوم کتابداری و اطلاعرسانی تهیه شده است، اما برای تداوم کلی یادگیری- از مقدمهای برای کتابداری پزشکی گرفته، تا آمادهسازی متخصصان اطلاعات سلامت دانشگاه، آموزش مداوم پزشکان، تغییرات شغلی احتمالی، و روزآمدکردن و نقد و بررسی - مهم خواهد بود. (مقدمه روپر بر کتاب)